6 Haziran 2012 Çarşamba

 Hayırlı Günler değerli izleyenlerim havalar iyice ısındı bağ, bahçe yeşil elbiselerini giydi gözümüzü nereye  çevirsek yeşillik ve çiçekler açtı  baktıkça hem zihnimiz hem bedenimiz dinleniyor. Cumartesi günü köye gittiğimde bir haftanın yorgunluğunu attım.Dut ağacına baktığımda daha henüz yeni yeşil yeşil meyvesini göstermeye başlamış, Rahmeti anneannem gagasını ağaç gösterdi derdi.Bu gün sizlerle Tutu nasıl   kurutup ve nasıl muhafaza ettiğimi paylaşmak istedim.

Tut ağacına tutlar değmeye başlamdan önce filesini geriyoruz. (Köy Bahçemiz sayfasında geçen yıl yayınlamıştım) Tutlar değdikçe bu fileye düşüyor iki günde bir tutları  fileden alıp beyaz bezin  üzerine seriyorum.Akşamları topluyorum akşam dışarda kaldığı zaman kuruması güç oluyor, tutlar iyice kurudutan sonra tutlara elimi hiç sürmeden (Kuruyan Tuta el değdiği zaman çabuk nemlenmesine neden oluyor.)kaşık veya  kase yardımıyla cam kavanozlara koyuyorum serin yerde muhafaza ediyorum üzerinden bir yılda geçse hiç bir şey olmuyor Yöremizde genelde Duta Tut Derler ben de kendi şivemiz ce yazdım birde halk arasında en çok tutla ilgili söylenen maniyi  (Erzincan Manisi) yazıyorum Sağlıkla kalın.


Tut  yedim duttu beni 
Yarim unuttu beni 
Yarı yola varmadan
Hıçkırık tuttu beni

6 yorum:

  1. Dut meyvesine hep acımışımdır.Olgunlaşır ve yere düşer üzerine basılır çırk olur ziyan zebil olur diye birde aniden olgunlaşanlar patır patır dökülür.Sizin yöntem tam bir dut kurtarma oparosyonu çok beğendim elinize sağlık.Komşunun dut ağaçı var çok çimri hep yere dökülenleri yedittirir ağaçdan yemeyin der kızar işte öyle acırım dut meyvesine

    YanıtlaSil
  2. Keşke benim komşum olup hep ağaçtan yeseydin veren el alan elden daha hayırlıdır.

    YanıtlaSil
  3. Dut kurusunu yakından yiyen bir arkadaşın olarak 10 numara kalite diyorum Sibelcim,ellerine sağlık...gerçekten tertemiz ve lezzetli...İnşallah taze dutlardan da yemek nasip olur...
    (Sanırım Erzincanda tut dedikleri için tut olarak yazmışsın...)

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar akıllıca bir yöntem, kışında inşaAllah şifa niyetini yersiniz..

    YanıtlaSil
  5. Bizde dut kurusunu leblebi ile çok severiz.Ama ne toplanma , ne de sonraki aşamayı bilmezdim.Bilgi için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. çok güzel bir yazı beni çocukluğuma koyde rahmetli babaannem ile dut pekmezi yaptigimiz zamanlara kadar goturdunuz
    blogunuzu zevk ile izlemeye aldim
    benim blogumada beklerim
    sevgiler

    http://tatlikiraz.blogspot.nl/

    YanıtlaSil

Yapmış olduğunuz yorumlardan dolayı çok teşekkür ederim.