11 Mayıs 2020 Pazartesi

FIRINDA KABAK DOLMASI

Kabak dolmasını genelde kabakların
 büyüklüğüne göre iki ve üçe bölerek
 tencerede  ocakta yapardım  bu defa
kabakları bütün olarak temizleyip fırında
yaptım  gerçekten lezzet ve görsel olarak
 çok güzel oluyor,  ev halkıda çok beğendi.
Kabaklar bütün olarak yıkanır kabak
oyacağı  ile  dış yüzeyi ve iç kısımları temizlenir
tekrar yıkanır süzmeye bırakılır. 
Kabakların iç kısmı  kabak oyacağı ile
 tek taraftan değil iki baştan oyularak
çıkartılırsa   daha rahat oluyor.
 (Kabak içlerini mücver yaparak
 değerlendiriyorum mücver tarifimi de
sizlerle paylaşacağım.)
Kabakların suyu süzükten sonra
borcama  dizilir.
Dış yüzeyleri fırça yardımıyla
 zeytinyağı ile yağlanır.
170 derece fırında kızartılır.
Kabaklar  fırında kızarırken dolmanın içi hazırlanır.

Malzemeler:
Dana kıyma
Et bulguru (Dolmalık Bulgur)
Pirinç ( kırık pirinç kullanıyorum)
Yeşil Soğan
Yeşil veya Kapya biber (kapya biber kullandım)
Domates Sosu
Domates Salçası
Biber Salçası
Sarımsak veya Sarımsak tozu
Karabiber
Pul Biber
Kekik
Maydanoz
Dereotu
Tuz
Tüm Malzemeler karıştırılarak iç malzeme hazırlanır.
Not Baharat çeşitleri isteğe bağlı malzemelerin miktarları  kabak adedine göre değişir.
Kızaran kabaklar fırından çıkarılıp  biraz
 soğuduktan sonra hazırlanan malzeme
 içlerine doldurulur. İç malzemem biraz arttığı
 için çeri domates ve kapya biberde doldurdum.
 Domates salçası sıcak su ile  karıştırılarak sos
 hazırlanır kabakların üzerine dökülerek
tekrar fırına verilir.
Piştikten sonra  servis tabağına alınır üzerine
sarmısaklı yoğurt ve sos dökülerek (Ayrıca Sos
 hazırlamadım yemeğin kendi sosu ile süsledim
üzerini) dilimlenir servis yapılır.

Afiyet Olsun

2 yorum:

  1. hiç fırında denememiştim eminim böylede güzel olmuştur elinize sağlık, bende kabağın herşeyini severim yaparım, afiyet olsun... sağlıcakla kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim denemenizi tavsiye ederim hayırlı akşamlar..

      Sil

Yapmış olduğunuz yorumlardan dolayı çok teşekkür ederim.