Peygamber Efendimiz, misafir ağırlamanın fazileti hakkında şu müjdeleri vermiştir:
Misafir rızkı ile gelir, ev halkının günahlarının affına sebep olur.(Nebhânî, Fethu’l-Kebîr, I, 77)
Allâh’a ve kıyamete inanan, misafirine ikram eylesin (Buharî, Nikâh, 90; Edeb, 31, Rikak, 23)
Misafirin duası makbuldür.(Ebû Dâvud, Vitr, 29; Tirmizî, Birr, 7)
Cuma günümüz mübarek olsun.
Bugün sizlerle yapılması biraz zahmetli ancak yemesi bir o kadar lezzetli Su böreği tarifimle geldim. İl dışından gelen aile dostlarımız için (burdan bakabilirsiniz) birkaç gün önceden hazırladım dipfrize koydum misafirlerim geldiği gün pişirip akşam yemeğinde servis yaptım misafirlerim çok beğendiler. Afiyet Şifa olsun Tarifimi sizlerle paylaşmak istedim denemek isteyenlere kolay gelsin..
Malzemeler
4 Adet Yumurta
1 Su bardağı su
2 Yemek kaşığı yoğurt
1,5 tatlı kaşığı tuz
Ele yapışmayan sıkı bir hamur için alabildiğince un
İç Harç Malzemesi
Salamura köy peyniri veya herhangi bir peynir
Tereyağı, zeytinyağı (Karışık eritilecek)
Maydanoz (Ben yemem fakat misafirlerim için koyarım.)
Haşlamak için
Su ve Tuz (Kaya Tuzu) (Erzincan'ımızın Kemah Tuzu)
Yapılışı
Yumurta, yoğurt, su ve tuzu ekledikten sonra karıştırırız.
Karışınca un ilave edilerek, sıkı bir hamur yoğrulur.
Hamuru 10 eşit parçaya bölerek bezeler yapılır.
Bezelerin üzeri hafif nemli bir tülbentle örtülür , 1 saat dinlendirilir.
Tereyağını eritip içine zeytin yağı konularak hazırlanır.
Yufkaların üzerine her sırada 2 yemek kaşığı yağ gezdirilir.
Tepsi yağlandıktan sonra 1 tane kuru yufka
tepsiye serilir üzerine 2 yemek kaşığı yağ gezdirilir.
2 Adet tam yufka kuru serilmesi için ayrıldıktan
sonra 8 adet yufka üst üste konularak,
Genişçe bir tencerede kaynamakta olan suyun
içerisine öncelikle tuz atılır. Tuz olmazsa yufka parçalanır.
Sudan çıkmaz. Sonra açtığımız yufkaları iki elimizle
tutarak yavaşça suyun içine serer gibi bırakırız.
Tahta kaşıkla kenarlardan yufkanın üzerine
su atarız ki yufka birbirine yapışmasın.
Islanan yufkayı hemen yanımızda bulunan soğuk su
dolu kabın içine alırız. Soğuk su ılıklaşınca suyu
değiştirmemiz gerekir. Su soğuk olmalı.
Sonra süzgeçe sererek fazla suyunu
sızdırılması sağlanır.
Süzgeç işleminden sonra tepsiye serilir.
Diğer tarafta hazırladığımız peyniri ve ince
kıyılmış maydanozu birbiriyle harmanlarız.
4. yufkaya da aynı işlemi uyguladıktan sonra
Karışının üzerine bütün kuru yufka serilir.
En üst kısmada 4 yufkayı aynı şekilde serdikten sonra
üzeri tereyağıyla yağlanır.
üzeri tereyağıyla yağlanır.
Pişerken kabarmaması için pişirmeden önce böreğin
birkaç yerine bıçak batırılarak çizikler atılır.
birkaç yerine bıçak batırılarak çizikler atılır.
Ilık veya isteğe göre sıcak servis yapılır.
Çok kıymetli misafirlerime
Afiyet şifa olsun..
Çok kıymetli misafirlerime
Afiyet şifa olsun..
Elinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim..
Sil