8 Şubat 2019 Cuma

SU BÖREĞİ


Peygamber Efendimiz, misafir ağırlamanın fazileti hakkında şu  müjdeleri vermiştir:
Misafir rızkı ile gelir, ev halkının günahlarının affına sebep olur.(Nebhânî, Fethu’l-Kebîr, I, 77)
Allâh’a ve kıyamete inanan, misafirine ikram eylesin  (Buharî, Nikâh, 90; Edeb, 31, Rikak, 23)
Misafirin duası makbuldür.(Ebû Dâvud, Vitr, 29; Tirmizî, Birr, 7)
Cuma günümüz mübarek olsun.
Bugün sizlerle yapılması biraz zahmetli ancak yemesi bir o kadar lezzetli  Su böreği tarifimle geldim. İl dışından gelen aile dostlarımız için (burdan bakabilirsiniz)  birkaç gün önceden hazırladım dipfrize koydum misafirlerim geldiği gün pişirip akşam yemeğinde servis yaptım misafirlerim çok beğendiler. Afiyet Şifa olsun Tarifimi sizlerle paylaşmak istedim denemek isteyenlere  kolay gelsin..
Malzemeler 
4 Adet Yumurta
1 Su  bardağı su
2 Yemek kaşığı yoğurt
1,5 tatlı  kaşığı tuz
Ele yapışmayan sıkı bir hamur için alabildiğince un
 İç Harç Malzemesi
 Salamura köy peyniri veya herhangi bir peynir
 Tereyağı, zeytinyağı (Karışık eritilecek)
 Maydanoz (Ben yemem fakat misafirlerim için koyarım.)
 Haşlamak için
Su ve Tuz (Kaya Tuzu) (Erzincan'ımızın Kemah Tuzu)
 Yapılışı
Yumurta,  yoğurt, su ve tuzu ekledikten sonra karıştırırız.
Karışınca un  ilave edilerek, sıkı bir hamur yoğrulur.
Hamuru 10 eşit parçaya bölerek  bezeler yapılır.
Bezelerin üzeri hafif nemli bir tülbentle örtülür , 1 saat dinlendirilir.
Dinlenmiş olan bezeler un yardımıyla açılır..
(Fazla un serpmeden)
 Tereyağını eritip içine zeytin yağı konularak hazırlanır.
Yufkaların üzerine her sırada 2 yemek kaşığı  yağ gezdirilir.
                                                     
        Tepsi yağlandıktan sonra 1 tane kuru yufka 
          tepsiye   serilir üzerine 2 yemek kaşığı yağ gezdirilir.  
2 Adet tam yufka kuru serilmesi için ayrıldıktan
sonra  8 adet  yufka üst üste konularak,
resimde görüldüğü gibi 4 e bölünür.
 Genişçe bir tencerede kaynamakta olan suyun
içerisine öncelikle tuz atılır. Tuz olmazsa yufka parçalanır.
Sudan çıkmaz. Sonra açtığımız yufkaları iki elimizle
tutarak yavaşça suyun içine serer gibi bırakırız.
Tahta kaşıkla kenarlardan yufkanın üzerine
 su atarız ki yufka birbirine yapışmasın.
Islanan yufkayı hemen yanımızda bulunan soğuk su
dolu kabın içine alırız. Soğuk su ılıklaşınca suyu
değiştirmemiz gerekir. Su soğuk olmalı.
Sonra süzgeçe sererek fazla suyunu
 sızdırılması sağlanır.
Süzgeç işleminden sonra tepsiye serilir.
 Diğer tarafta hazırladığımız  peyniri ve ince
 kıyılmış maydanozu birbiriyle harmanlarız. 
4. yufkaya da aynı işlemi uyguladıktan sonra

hazırlanan peynirli karışımdan  konulur.
  Karışının üzerine bütün kuru yufka serilir.
 Üzerine 2 Yemek kaşığı yağ gezdirilir.
  En üst kısmada 4 yufkayı aynı şekilde serdikten sonra
 üzeri tereyağıyla yağlanır.
Pişerken kabarmaması için pişirmeden önce böreğin
birkaç yerine  bıçak batırılarak  çizikler  atılır.
200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar  pişirilir.
Ilık veya isteğe göre sıcak servis yapılır.
Çok kıymetli misafirlerime
 Afiyet şifa olsun..

2 yorum:

Yapmış olduğunuz yorumlardan dolayı çok teşekkür ederim.