22 Ağustos 2017 Salı

ERZİNCAN'IMIZIN SİMGESİ BAKIR OLDU

Erzincan Belediyesi'nin  İlimizin simgesi olarak yaptığı Bakır Sürahi ve Maşrapası Dörtyol meydanına yerleştirildi. Herkesin ilgi odağı oldu.
Yurt içinde ve Yurt Dışında Erzincan deyince akla il gelen Bakır oluyor. Bakırcılığın tarihi Erzincan ilinde çok eskidir. Urartu medeniyetleri eserlerini Altıntepe kazılarından anlaşıldığına göre, Urartu döneminde Erzincan bakır işletmeciliği üretimleri Atina pazarlarında aranan mal olarak değer kazanmıştır. Erzincan’da Bakır levha işlemesinin yanı sıra Erzincan ve yöresinde çok çeşitli türde araç-gereç, mutfak eşyası ya da hamam takımları yapımında kullanılmaktaydı. Günümüzde ise, küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından üretilen mamuller genellikle iç piyasada pazarlanmaktadır. Bakırcılığın, Erzincan'da eski bir geçmişi vardır. Dövme bakırcılık çok yaygındı. Tepsiler, kazanlar, kaplar, ibrikler, leğenler yapılırdı. Alüminyum ve plastik eşyanın yaygınlaşmasıyla dövme bakırcılık önemini yitirmiş, yerini bakır el işlemeciliğine bırakmıştır. Günümüzde yapılan semaver, tepsi, biblo, tabak, kaşık, şekerlik,  kupa, vazo gibi ürünler daha çok süs eşyası niteliğindedir. Bakırcı ustalarına gelen bakır levhalar türlü gereçlerin yardımıyla tepsi, tabak, vazo vb. biçime sokulur. Dövme, çekme, dökme yöntemleriyle biçimlendirilen bakır eşya yine türlü yöntemlerle işlenir. Bakır süs eşyaları, nikel kaplanmakta veya boyanarak süslenmekte, el işçiliği ile işlenerek yurt içi ve yurt dışına pazarlanmaktadır.  Erzincan’da bakır işlemeciliği halen yapılmaktadır. İnşallah bundan sonra bakır işletmeciliği daha fazla canlanarak ilimiz için gelir kaynağı olacaktır.
 



4 yorum:

  1. Ne güzel olur sanatci elinden çıkmış, estetik görünümlü bakirlarimiz her eve girse... Sehirlerimizin bu tarz ürünlerle birlikte anılması da nasıl güzel bir zenginlik:) sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Erzincanlı bir arkadaşımız bize bakır bir cezve ve çaydanlık getirmişti.Çok şık oluyor gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erzincan bakır işi gerçekten çok güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil

Yapmış olduğunuz yorumlardan dolayı çok teşekkür ederim.