23 Aralık 2016 Cuma

CİMİNLİ BABA

 

Ya Rabbi! Dünyanın dört bir yanında zulme maruz kalmış bütün Müslüman kardeşlerimizin hallerini sana arz ediyoruz  Zulmedenleri ıslah eyle , Islah olmaları mümkün değilse, onları Kahhar isminle kahreyle  AMİN,AMİN,AMİN 

Çok Kıymetli takipçilerim    Erzincan'ımızın ulu velilerinden  Ciminli Babanın hayatın netten  okumuştum etkilenmemek elde değil bu gün de sizler le paylaşmak istedim.  Hayırlı Cumalar.. (Netten Alıntı)
Asıl adı Süleyman dır. Melami tarikatine mensuptur. Keramatleri aşikar olan bir kişiydi. Halk arasında sürekli hakir görülürdü. Elbisesinde bin bir yaması vardı. Ali Kemali tarafından yazılan “Erzincan Tarihi” adlı kitapta her yerde olduğu gibi yer verilmiş ve bir fotoğrafı konmuştur.
Ciminli Baba aleyhinde konuşulanları ve konuşanları bildiği ve kendisi hakkında konuşanlara “Benim hakkımda bilmediğin şeyleri söyleme” dedi. Ayrıca yolda yürüyen, tarlada çalışan ve yıkanması gerektiği halde yıkanmayanlara “Bir daha Gusül abdesti almadan bu sokakları çiğnediğini görmeyeyim” diye ikaz ederdi.
Ciminde ( İlimize bağılı Üzümlü İlçesinin eski adı Cimindir)  tekkesi vardı. 1939 depreminden önce Erzincan valisini ikaz ettiği, vali bu tavra karşı onu zehirletmek istediği ancak zehirli kahveyi içen Ciminli Baba' nın zehirlenmediği anlatılmaktadır. Depremden önce Zeki paşaya deprem olacağı konusunda ikazda bulunmuş ve Ordu deprem olacağı düşüncesi ile koğuşlarda dışarıya çıkarılmıştır. Askeri birliklerde içeride görevi bulunan 15 kişi hayatını kaybetmiş ve diğer askerlerin tamamı kurtulduğu bilinmektedir.
Ciminli Baba' nın cemaate gitmediği, cemaatle namaz kılmadığı anlatılmaktadır.
Ciminli Baba' yı bir gün zorla Akkoyunlu camisine getirmeşler. Camiye girip namaza başlamadan önce imama bağırmış “Ocağın batmasın namazını kıldır.Ondan sonrada beni götür ve öküzünün yanına koş” demiş. Camiden çıkan cemaat sormuş “Hocam Ciminli Baba ne demek istedi ? ”. Hoca cevap vermiş “Şıhlı tarafında bir tarlam var birde öküzüm var ve çift süreceğim ikinci öküzüm yok. Düşünüyordum ki camiden çıktıktan sonra kimin öküzünü alacağım. Tarlaya gidip gelinceye kadar zaten geç vakit olur.”

Ciminli Baba 22-23 yaşlarında askere gitmiş ve orada namaz kılmasını hazmedemeyenler varmış. Buna engel olmak isteyenler ölümle tehdit etmişler. Ciminli Baba yı en sonunda bir fırının içerisine kapatmışlar. Fırında ekmek pişirildiği, bu yüzden sıcak olduğu ve yanmış olması gerektiği düşüncesi ile fırını açtıkları zaman Ciminli Baba nın fırında zikir halinde olduğunu görmüşler. Bir daha da kendisine ilişmemişler.

 




2 yorum:

Yapmış olduğunuz yorumlardan dolayı çok teşekkür ederim.