26 Nisan 2013 Cuma

HAYIRLICUMALAR

Kalpler imanla, gönüller huzurla dolsun saadetler hepimizin olsun ne kurulan bağlar bozulsun, nede dostlar unutulsun Cumanız Mübarek Olsun AMİN diyerek, sizlerle bu gün ev yapımı yoğurt mayalama tarifime  geçiyorum.

Malzemeler:
    5 litre   İnek Sütü (Sütü her zaman köy komşumdan alıyorum.)
    3 yemek kaşığı ev yoğurdu (Maya İçin)
    Bir fiske tuz, bir tatlı kaşığı toz şeker.
Yapılışı:
Yoğurt yapmak için  Çelik tencere yada Cam kap kullanmayı  tercih ediyorum.
Süt ilk önce süzek dediğimiz bezde süzerek kaynamaya konulur. Kaynamaya çıkınca kısık ateşte 20-25 dakika kaynatılır daha sonra süt  soğumaya bırakılır.
Soğuma işleminde kesinlikle karıştırmayın içerisine kaşık sokmayın sütün kaymağı bozulmaması gerekiyor.
Sütün kıvama gelip gelmediğini , serçe parmağınızı süt içerisine batırın eğer parmağınız yanmayacak sıcaklıkta ise hazır demektedir.
Sütünüz ne çok sıcak , ne de çok ılık olursa sütünüz mayalanmaz.
 Mayalık yoğurtun içine tuz ve şeker konularak çırpılır bir yemek kaşığı  süt ilave edilerek  ,tencerenizin 4 farklı kenarından azar azar dökülür kaymağını bozmamaya dikkat edilir.
Sofra bezi ile tencerenin kenarları sarılır tencerenin ağzı  süzgeç ile kapatılır mayalanmaya bırakılır.Akşamdan bu şekilde mayalanan yoğurt sabaha kadar bekler sabahleyin dolaba konulur biz çalışan bayanlar için çok ideal yoğurt mayalama tekniği.İstenirse sabah mayalanır  akşama kadar bekler akşam buzdolabına konulur. Bu şekilde yoğurt mayalamada yoğurtta sulanma olmuyor.



8 yorum:

  1. çok güzel oluyor tadı bende evde mayalıyorum afiyetle yiyin inş Hayırlı Cuma'lar:)

    YanıtlaSil
  2. sizinde cumanız mübarek olsun bir gün yoğurt yemezsem yemek yemedim sanırım o derece severim:))

    YanıtlaSil
  3. Sanada hayırlı cumalar Sibel,hastalara şifa dertlilere deva versin rabbim inşallah...bol bol yoğurt şifa kaynağı,Ahmet yesin yarasın...

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık ablacım.doğal yoğurt gibisi var mı.Lezzeti yeter.Hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  5. Pazartesi süt günüm alırım kaynatırım ve dolaba atarım üzeri kaymak tutar onu alır kasede kahvaltıya reçellerin yanına daha sonra mayalarım sütümü bir hafta yeriz afiyetle, el yapımının yerini tutmaz canım iyiki paylaştın yeni nesiller üşenmesin yapsın hele hele yeni bebek büyütenler muhakkak yapması lazım, ellerine sağlık olsun

    YanıtlaSil
  6. Sibelcim ellerine sağlık harika olmuş. Tam bende şimdi yoğurt yapacağım. Her cumartesi 5 kg yoğurtta ben yaparım. 1 hafta doya doya yiyoruz..İyi hafta sonları canım benim..

    YanıtlaSil
  7. Ohh miss gibi ev yapımı yoğurt gibisi yok..
    Ellerine sağlık canım..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Ev yapımı yoğurt gibisi yok hem sağlıklı hem de lezzetli ellerine sağlık canım afiyetler olsun.

    YanıtlaSil

Yapmış olduğunuz yorumlardan dolayı çok teşekkür ederim.