5 Haziran 2020 Cuma

CAN ERZİNCAN KETEMİZ


Hayırlı Cumalar
Can Erzincan'ımızın   vazgeçilmez tatlarından
olan ketemiz günlük yaşamımızda soframızda
her zaman yeri olan bir hamur işimizdir.
Özel günlerimizin olmazsa olmazıdır. 
Ramazandan önce yapıp dondurucuya  koydum 
ramazan ayında sahurda mikrodalgada
 ısıtarak afiyetle yedik.
Tarifimi yapmak isteyen herkese 
 tavsiye ediyorum, yıllardır şaşmaz tarifim.
Malzemeler:
1 Litre Süt (5 Su bardağı) Ilık olacak
2 Su bardağı eritilmiş tereyağı
1/2 Su bardağı zeytinyağı
1 paket yaş maya
15 su bardağı un (tepeleme)
2 tatlı kaşığı tuz
2 adet yumurta( Sarısı ketelerin üzerine sürülecek)
İç Harcı İçin Malzemeler:
1 Su bardağı eritilmiş tereyağı
3 Su bardağı un
Tuz (İsteğe bağlı ben iç malzemeye tuz koymuyorum.)
Kete yapmak için önce içini hazırlamak gerekiyor  bir gün önce yapıp buzdolabında bekletiyorum. Eritilmiş  tereyağı tavaya alınır,  üzerine  un ilave edilip karıştırılır, hafif kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavrulur. (Un renk değiştirmemesine özen gösterilir) sadece kavrulmuş kokusu çıksın yeterli soğumaya bırakılır.
                                                  
Mayanın Hazırlanması:
1 Paket Yaş maya yarım su bardağı ılık su ve
1 tatlı kaşığı toz şeker kase içerisinde  erimeye bırakılır.
Erimiş soğumuş tereyağı hamur yoğurma kabına konulur, üzerine zeytinyağı  ılık süt ve tuz ilave edilir. Hazırlanan   maya ilave edilerek,  karıştırılır. Unu ekleyerek hamur yoğrulur. Un tamamen karışıncaya kadar yoğurulması yeterli.                           
    Yoğrulan hamur                    Elde edilen hamur
çok yumuşak veya                   üzeri örtülerek 
  çok sert hamur                      mayalanmaya
  olmayacak                                bırakılır
Hamur mayalandıktan sonra 20 tane
beze yapılır, üzerine  nemli bez veya poşet geçirilerek 
20 dakika dinlenmeye bırakılır. 
Çok az beze üzerine un serpilerek, 
oklava yardımı ile hamur açılır.

Açılan hamur şekilde
görüldüğü gibi katlanır.
Hazırlanan iç malzeme üzerine 
görseldeki gibi konulur ve sarılır.
Görseldeki gibi kendi etrafında sarılır.

Elle veya oklava ile üzerine biraz bastırılır.
Fırın tepsisine dizilir.
Yumurtanın sarısı fırça yardımı ile sürülür.
180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
Piştikten sonra fırından çıkartılır. 

İsteğe göre sıcak sıcak veya soğuduktan sonra
servis yapılabilir.
Ailecek cevizli keteyi çok sevdiğimiz için
   cevizli ketede yapıyorum.
Cevizli ketenin şeklini elips şeklinde görselde
görüldüğü gibi yapıyorum içli kete ile
karışmamış oluyor.
Cevizli keteyi  mutlaka deneyip yemenizi
tavsiye ederim çok güzel oluyor.
Soğuduktan sonra buzdolabı poşetine koyarak 
dondurucuya koyabilirsiniz.

Afiyet Olsun
Sağlıkla Kalın

2 yorum:

  1. Harika görünüyor elinize emeğinize sağlık en kısa zamanda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzdan dolayı çok teşekkür ederim.Denedikten sonra paylaşırsanız çok sevinirim tarifimi şiddetle tavsiye ediyorum sağlıkla kalın..

      Sil

Yapmış olduğunuz yorumlardan dolayı çok teşekkür ederim.